Home / Blog / Når flasken kommer i centrum

Når flasken kommer i centrum

Der er hjælp at hente her , hvis flasken er kommet i centrum. Når flasken er blevet omdrejningspunktet frem for det sociale samvær, så er det tiden at stoppe op og tænke sig grundigt om.

Det startede med en øl som blev til ti

Typisk starter et misbrug med at være sjovt. Ikke selv misbruget men de stimuli som misbruget udspringer fra. En øl efter arbejde om fredagen. En øl efter arbejde hver dag. To øl efter arbejde plus den i middagspausen. Hvorfor stoppe mens legen er god? Vin til maden. Venner i festligt lag fredag aften. Lørdag aften og måske også en dag i løbet af ugen. Der er ikke ret meget som er mere hyggeligt end en kold øl på en havnekaj, midt i den danske sommervarme. For mange af os er det indbegrebet af at have fri. En kold øl er en lille fest i sig selv. desværre er det ikke os alle der kan se forskel på fest og misbrug. Vi opdager det måske slet ikke før skaden er sket. Grænsen mellem hvornår det er den kolde øl og ikke selskabet, vi søger, bliver visket ud.

Det slutter når du vælger det

Vi når ofte temmelig langt ud på skråplanet før det går op for os. Hvis du selv indser det, er det lettere at stoppe igen. Hvis andre siger det til dig kan du blive ramt af flovhed og fornægtelse. Det burde ikke fylde dig med skam. Du er absolut ikke alene ude på skråplanet. Dels står der tusindvis af andre misbrugere som er kommet derud med samme transportmiddel som dig, dels står der et kæmpe behandlingssystem klar til at gribe dig. Du skal aktivt tage valget. Derefter skal du æde din skam og bare følge lyset. Det slutter når du selv vælger det.

Skam kan ikke bruges til noget

Skam og skyld er det der får dig til at fortsætte dit misbrug. Det er lettere at dulme hjernen end at se situationen i øjnene. Skam kan ikke bruges til noget. Det er bare en ækel følelse som gør dig skidt tilpas og som forhindrer dig i at søge den hjælp du har brug for. Spark skyld og skam på porten. Indse at du ikke er alene og at der er rigtig meget hjælp at hente. Flasken bestemmer ikke over dig, du bestemmer over flasken. Tag et aktivt valg og kast den flaske fra dig.