Home / Blog / Hverdagen som nybagte forældre

Hverdagen som nybagte forældre

Tillykke med det! Din babys tidsplan er nu din tidsplan. Nyfødte sover op til 18 timer om dagen. Det er opdelt i små bidder, og i mellemtiden er der madning, skiftning og en masse hold og kurren. Men hvad andet er der i vente i hverdagen for den nye forælder? Du kan læse mere på demindste.dk.

Jeres forhold ændrer sig

Der er en person mere at interagere med, og det betyder mindre tid til “os”. Forholdsdynamikken er anderledes, og I kan få så travlt, at I glemmer at tale sammen. Hvis den ene af jer tager sig mest af pasningen af barnet, kan den anden føle sig krænket.

Tip: Sæt tid af til jer to alene. Lav en aftale, og del det, der sker i jeres liv.

Et nyt skema for natten

Det er sandt. Din nye baby betyder sjældent en god nats søvn. Det bør ikke vare længe, men indtil jeres nyfødte døjer natten igennem, kan du skiftes til at stå op sammen med din partner.

Tip: I løbet af dagen skal du ikke forsøge at indhente opgaver, mens babyen sover. Læg dig ned og hvil dig.

I vil få masser af besøgende

Selvfølgelig vil familie og venner gerne se den nye baby (og de vil komme med råd om opdragelse af dine børn). Sørg for, at gæsterne ikke er syge, og få alle til at vaske hænder, før de holder den lille.

Tip: Føler du dig overvældet eller træt? Det er okay at sige: “Lad os gøre det en anden gang.” De fleste mennesker vil forstå det.

Dit ansigt kan gøre mærkelige ting

Babyer lærer ved at se og interagere med deres omgivelser. Du vil opleve, at du opfører dig fjollet for at opmuntre din nyfødte. Efter de første par uger vil du se, at din baby studerer og til sidst efterligner dine fjollede ansigter.

Tip: Smil, stik tungen ud eller lav en sjov lyd for at tiltrække deres opmærksomhed.

Du har brug for hjælp

Babyer er en fornøjelse, men de kræver også en enorm mængde opmærksomhed. Prøv ikke at gøre det alene. Både du og din partner bør have tid hver dag kun til jer selv, mens den anden tager sig af barnet. Se et yndlings-tv-program, læs en bog, gå en tur, tag et bad.

Tip: Hvis du er enlig forælder, kan du bede en ven eller en slægtning om at træde til. Når du er væk, kan du lade op igen.