Home / Blog / Havneguide til Aarhusbugten: Kaløvig

Havneguide til Aarhusbugten: Kaløvig

Sejler man nordpå fra én af Aarhus’ lystbådehavne, kommer man hurtigt til Egå Marina. Egå er en moderne lystbådehavn, med alt, hvad man skal bruge og en badestrand oveni købet. Egå er en almindelig forstad, så her er ikke så meget at kigge på, men indkøbsmulighederne er gode, og du kan slippe for at lave aftensmad. Hvad enten du har lyst til burger og coca cola eller tre retters mad med udsøgte vine, kan Egå Marina levere varen.

 

Fortsætter man nordpå fra Egå, domineres udsigten af skorstenen fra Studstrupværket. Den er nem at navigere efter, og man forestiller sig ikke, at der lige nedenfor den kan ligge en hyggelig, lille havn, man faktisk har lyst til at besøge. Men bådejerne i Studstrup var vågne, dengang værket blev bygget, og de fik reddet sig nogle midler til at forskønne havnen. Det er faktisk lykkedes ganske godt med store træer og et charmerende havneanlæg, der gør Kaløvig Bådehavn til et meget hyggeligt sted at besøge.

 

Efter Studstrup er der ikke langt til bunden af Kalø Vig, som er domineret af Kalø Slotsruin, og det store, lavvandede område rundt om den. Hvis man har GPS og sportsånd, kan man sejle forbi ruinen helt tæt på frem for at følge afmærkningerne, der holder respektfuld afstand til de gamle sten. Det er bestemt oplevelsen værd, men man skal være meget opmærksom på vanddybden hele tiden, med mindre man vil være ”grundejer”. Tæt ved Kalø ligger den lille, hyggelige havn, Nappedam, hvorfra man til fods eller på en af Nappedams ”havnecykler” nemt kan komme til slotsruinen og videre opad bakken til Rønde, hvis man er i shoppehumør. Man kan også dreje til højre for toppen af bakken, og i stedet cykle et par km ud af byen til den store, gamle Kalø Hovedgård, hjemsted for Nationalpark Mols Bjerges hovedkontor og for Aarhus Universitet. Fra Hovedgården er der mulighed for mange flotte gåture i den tilhørende skov.

 

Sejler man sydpå fra Nappedam, kommer man på Molssiden til Knebelvig, der nærmest former et beskyttet bassin bag den smalle munding. Her er idéelle forhold for vandsport af enhver slags, og det har molboerne opdaget. På en god dag kan man se både kajakker, windsurfere, sejlbåde og optimistjoller boltre sig i det beskyttede farvand, og et besøg ved broen i bunden af vigen kan varmt anbefales.

 

Vil man virkelig langt ud på landet, kan man imidlertid sejle forbi Knebelbro og videre til den endnu mindre anløbsbro ved Kongsgårde på Helgenæs. Broen ligger ikke mange sømil fra Aarhus C, men her er man virkelig langt ude på landet. Bortset fra den lille Dagli’Brugs er her intet andet end små veje, bakker, himmel og hav. Et ideelt stop for alle, der bare ønsker fred og ro.