Børneværelsets indretning har stor betydning for det lille barns tryghed. Et stimulerende børneværelse med velvalgte elementer er med til at støtte barnets kognitive, emotionelle og sociale udvikling, så det er værd at overveje, hvordan du gør. I det følgende ser vi på, hvad du især skal tænke over, og hvorfor det er vigtigt for din baby.
Sanser og søvn
Spædbørn og småbørn påvirkes, ligesom dig selv, af den farvesammensætning, der er i rummet omkring dem. Farverne har alle sammen en betydning for vores følelsesliv, og hver farve stimulerer på sin egen måde. Sørg for at bruge bløde farvenuancer på dit barns værelse. Det kan være pasteludgaven af en farve eller en dæmpet version af den farve, du ønsker, at rummet skal have. De bløde, afdæmpede farver skaber en fredfyldt og afslappende atmosfære, der hjælper barnet til at finde ro og falde i søvn.
Når det kommer til hylder og vægge, er det helt naturligt, at du har stor lyst til at dekorere med søde ting rundtomkring. Og det må du også rigtig gerne. Her er det en god ide at medtænke barnets udviklingstrin, når du vælger udsmykning. Spædbørn tiltrækkes af kontraster og ting, der bevæger sig. En uro til puslebord er hyggelig at kigge på, og den pynter rigtig fint på børneværelset. Har du puslebordet stående et andet sted, kan du hænge uroen over barnets seng eller vugge. Vælg eventuelt en uro i træ, der naturligvis er FSC-certificeret eller genbrugspap, så du har bæredygtigheden med i din indretning. Kontrasterne og bevægelserne er med til at stimulere udviklingen af barnets syn. Bring også gerne pynt og tekstiler med mønster og klare farver med ind – måske som et legetæppe til gulvet. Når barnet bliver lidt ældre, vil det have stor glæde af legetøj, der stimulerer finmotorikken. De første mange måneder lærer barnet alle sine sansers brug at kende, så hjælp det på vej med spændende ting at udforske.
Lyset spiller også en stor rolle for dit barns døgnrytme og dermed også for dets humør og trivsel. Naturligt lys fremmer døgnrytmen og sunde sovevaner. Dæmpet, kunstigt lys eller særlige nattelamper må gerne være med på børneværelset, da de kan være med til at skabe en tryg aftenrutine.
Sikkerhed
Til sidst er det vigtigt at indrette et sikkert rum for det lille barn, som hurtigt bliver mobil nok til selv at komme omkring. Først ved at trille og senere ved at mave og numse sig frem eller kravle. Alle møbler skal skrues fast i væggen, så de ikke vælter, når barnet tager fat og støtter sig til dem, når det skal op at stå. Stikkontakter skal dækkes af, og små ting fjernes fra gulv og borde. Særligt farlige er kemikalier, batterier og magneter, så gem disse ting god af vejen. Børnesikringer på skabe og skuffer er altid en god ide. Også selvom du ikke umiddelbart tror, at skabet gemmer på noget farligt, vil børn putte alting i munden. Så hellere en børnesikring for meget, end en for lidt.